Αρωματικά Φυτά

Αρωματικά
Τα αρωματικά φυτά είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της χλωρίδας της. Το χαρακτηριστικό τους είναι η παρουσία αιθέριων ελαίων στη σύνθεσή τους, που τους προσδίδουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως θεραπευτικά βότανα, αρτύματα, και αφεψήματα, ενώ σήμερα τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαιά τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών, καλλυντικών, στη φαρμακοβιομηχανία αλλά και στη μελισσοκομία.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι:

Λεβάντα
Η Λεβάντα είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό, που μαγεύει με το γκρίζο φύλλωμα και τα μοβ άνθη της, τα οποία σχηματίζουν ταξιανθία τύπου στάχυος στις κορυφές των βλαστών. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Βοηθά στη χαλάρωση και τόνωση, αλλά σε μεγάλες δόσεις δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό.

Δυόσμος
Ο Δυόσμος είναι πολυετές, ποώδες φυτό με ωοειδή, ανοιχτοπράσινα, ρυτιδωμένα φύλλα και μοβ άνθη, τα οποία σχηματίζουν ταξιανθία τύπου στάχυος στις κορυφές των βλαστών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, τη φαρμακοποιία, τη μαγειρική και την αρωματοποιία. Ως αφέψημα θεωρείται αντισπασμωδικό, τονωτικό και χωνευτικό βότανο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών του στόματος, ουλίτιδας, φαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας, ως αντίδοτο στην κακοσμία του στόματος, για την τόνωση της μνήμης, τη θεραπεία των σκασμένων χεριών και της πιτυρίδας. Θεωρείται ότι προσφέρει ανακούφιση στην αϋπνία, τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.

Μέντα
Η Μέντα είναι πολυετές, ποώδες φυτό με ωοειδή, σκουροπράσινα φύλλα και λευκά ή ιώδη άνθη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος στις κορυφές των βλαστών. Είναι φυτό φαρμακευτικό και ως αφέψημα ανακουφίζει από διάφορες διαταραχές, όπως πονοκεφάλους, ρινικά προβλήματα, στομαχικές δυσλειτουργίες, εμμηνορροϊκές κράμπες. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα και στην αρωματοποιία ως αιθέριο έλαιο.

Δεντρολίβανο
Το Δεντρολίβανο είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό και συναντάται σε δύο ποικιλίες, όρθιο και έρπον. Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα και γραμμωτά σαν βελόνες έλατου, στις μασχάλες των οποίων φύονται άνθη σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα ή σπανιότερα λευκό. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική (κυρίως στα γλυκά του κουταλιού) αλλά και στη φαρμακοποιία για την παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος και το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό για τα ωραία κυανά άνθη του.

Θυμάρι
Το Θυμάρι είναι πολυετές, ποώδες φυτό με λεπτά, λογχοειδή φύλλα και μικρά, ιώδη άνθη. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε διάφορα φαγητά (ψάρια, κρέατα, σάλτσες, σούπες κ.α.). Ως αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας. Το αιθέριο έλαιό του έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μυκήτων που συχνά μολύνουν τα νύχια των ποδιών.

Ρίγανη
Η Ρίγανη είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, χνουδωτά και σταχτιά, ενώ τα άνθη της είναι μικρά σε λευκό-μοβ χρώμα και φύονται στις άκρες των βλαστών κατά ομάδες σχηματίζοντας ταξιανθίες. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική και ως αφέψημα βοηθά στην ατονία των εντέρων, το βήχα, την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.

Φασκόμηλο
Το Φασκόμηλο είναι πολυετές, θαμνώδες φυτό με ξυλώδεις στη βάση βλαστούς, γκριζοπράσινα και χνουδωτά φύλλα και άνθη σε ανοιχτό βιολετί χρώμα. Τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές, σπασμολυτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Με τη μορφή αφεψήματος χρησιμοποιείται ως ανθιδρωτικό και είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και ουλίτιδας. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού, ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

Λουΐζα
Η Λουΐζα είναι πολυετής θάμνος που ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Έχει μακρόστενα φύλλα που μυρίζουν λεμόνι και μικρά, λευκά άνθη, που φύονται στις κορυφές των βλαστών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και ως αφέψημα με δράση κατά της κυτταρίτιδας, της δυσπεψίας, των εντερικών διαταραχών και της κακοσμίας.

Αρμπαρόριζα ή Μοσχομολόχα
Η Αρμπαρόριζα ή Μοσχομολόχα και επιστημονικώς «Πελαργόνιο το Βαρύοσμο», είναι πολυετές, ποώδες και αειθαλές φυτό, ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο ως καλλωπιστικό φυτό όσο και ως βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα είναι χνουδωτά με εγκολπώσεις και αναδίδουν ένα ιδιαίτερο γλυκό άρωμα, ενώ τα άνθη σε χρώμα μοβ ή ροζ είναι πολύ μικρά στο μέγεθος και εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παρασκευή λικέρ, γλυκών του κουταλιού και λουκουμιών. Ως αφέψημα ανακουφίζει από τη ναυτία, τους πόνους της αρθρίτιδας και τις ημικρανίες. Επιπλέον, δρα ως φυσικό εντομοαπωθητικό.

Βασιλικός Μικρόφυλλος ή Ελληνικός
Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία. Πίνεται ως αφέψημα για θεραπευτικούς σκοπούς και θεωρείται φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Ο Μικρόφυλλος ή Ελληνικός Βασιλικός είναι μία μονοετής, ποώδης ποικιλία με μικρό ανάστημα, έως 30εκ., πυκνό φύλλωμα σε σχήμα σφαίρας και χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Τα φύλλα του είναι μικρά και ωοειδή σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά ή λευκορόδινα, έχοντας περισσότερο αναπαραγωγική παρά καλλωπιστική αξία. Ως φυτώριο φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και φθινοπώρου έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού έως τον Οκτώβριο. Αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά απαιτεί δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για παράταση της ζωής του αλλά και καλύτερη ανάπτυξη του συνιστάται αποκοπή των ανθών και κορφολόγημα, έτσι ώστε να δημιουργούνται νέοι πλάγιοι βλαστοί.

Βασιλικός Αγιορείτικος
Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία. Πίνεται ως αφέψημα για θεραπευτικούς σκοπούς και θεωρείται φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Ο Αγιορείτικος Βασιλικός είναι μία πολυετής, θαμνώδης ποικιλία ύψους 80-100εκ., με πυκνό φύλλωμα και έντονο άρωμα. Τα φύλλα του είναι μέτρια στο μέγεθος σε σκούρο πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι λευκά ή λευκορόδινα, έχοντας περισσότερο αναπαραγωγική παρά καλλωπιστική αξία. Ως φυτώριο φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με προφύλαξη όμως στις παγωνιές του χειμώνα. Ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού έως τον Οκτώβριο. Αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά απαιτεί δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για παράταση της ζωής του αλλά και καλύτερη ανάπτυξη του συνιστάται αποκοπή των ανθών και κορφολόγημα, έτσι ώστε να δημιουργούνται νέοι πλάγιοι βλαστοί.

Βσιλικός Πλατύφυλλος ή Γένοβας ή Πέστοα
Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία. Ο Πλατύφυλλος Βασιλικός ή Γένοβας (Genovese) ή Πέστο είναι μία μονοετής, θαμνώδης ποικιλία ύψους 40-70εκ., με ιδιαίτερα έντονο πιπεράτο άρωμα. Τα φύλλα του είναι μεγάλου μεγέθους, ανοιχτού πράσινου χρώματος και ωοειδή και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και σάλτσες ντομάτας (Pesto). Τα άνθη του είναι λευκά ή λευκορόδινα, έχοντας περισσότερο αναπαραγωγική παρά καλλωπιστική αξία. Ως φυτώριο φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης και ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού έως τον Οκτώβριο. Αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά απαιτεί δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για παράταση της ζωής του αλλά και καλύτερη ανάπτυξη του συνιστάται αποκοπή των ανθών και κορφολόγημα, έτσι ώστε να δημιουργούνται νέοι πλάγιοι βλαστοί.

Βασιλικός Μοβ ή Μαύρος
Ο Βασιλικός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιία. Ο Μοβ ή Μαύρος Βασιλικός είναι μία πολυετής, θαμνώδης ποικιλία μέτριας ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 50-60εκ. Τα φύλλα του είναι μακριά, πεπλατυσμένα και πριονωτά στην περιφέρειά τους, έχουν έντονο μοβ-μαύρο χρώμα, ένα ιδιαίτερο σε σχέση με τους κοινούς βασιλικούς άρωμα και ξεχωριστή γεύση. Τα άνθη του φύονται σε μοβ κάλυκες και φέρουν κόκκινα πέταλα. Ως φυτώριο φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης και ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού έως τον Οκτώβριο. Αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά απαιτεί δροσερό έδαφος, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

(Κύπελλο 9cm/9cm/10cm – Παλέτα 12τμχ) / η σε γλάστρες

tag: Αρωματικά Φυτά χονδρικη πωληση

ΠΑΝΩ